Glas
Vi kan skaffa fram alla på marknaden förekommande glas. Dock så föredrar vi Zeiss som vår huvudleverantör, då vi är mycket kräsna då det gäller kvaliteten.
Här följer en liten föreläsning vad som finns att välja på:
Material
Först och främst finns det olika material. Mineralglas och organiska glas, eller som man brukar kalla dem: glasglas eller plastglas. Mineralglaset är reptåligare, men skörare och tyngre. Organiska är lättare och slagtåligare, men repkänsligare.
Både plast och mineral kan man få i olika brytningsindex, d.v.s. det som påverkar hur tunna och lätta glasen blir. Videoinfralsystemet kan här tala om både vikt och tjocklek.
En gång i tiden fanns det bara enkelslipade glas, numera finns det en uppsjö av olika sorter för olika synfel och olika krav. Här kommer en presentation av de vanligaste förekommande typerna.
Singelglas: Enkelslipade glas för närsynthet, översynthet, ålderssynthet och astigmatism.
Progressiva glas: Flerstyrkeglas med en osynlig successiv övergång från styrkan för avståndsseende till lässtyrka. Det glaset nästan alla behöver någon gång efter 40:års åldern. Ger en obruten synskärpa från långt håll till läsavståndet.
Närprogressiva glas: Glaset du behöver när du skall ha olika styrka för läsning och t.ex. dataarbete. Ger en bekväm arbetsställning och ett brett synfält. Fungerar mellan 40 till 100 cm ungefär.
Rumsprogressiva glas: Ett närprogressivt glas med möjlighet att se skarpt längre ut i rummet, dock på bekostnad av synfältet, är inte lämpligt att ha allround.
Bifokalglas: Det traditionella glaset när man behöver olika styrka för långt håll och läsning. Är en liten läsruta i glaset som syns lite grand. Ger dock inte bra skärpedjup men har lite bredare synfält än progressiva.